Światowy Dzień Bezpieczeństwa w Huhtamaki Foodservice Poland 27.04.2012 | PogoriaBiega.pl

Światowy Dzień Bezpieczeństwa w Huhtamaki Foodservice Poland 27.04.2012

W roku 2012 Światowy Dzień Bezpieczeństwa obchodzony był dnia 28 kwietnia.

Firma Huhtamaki Foodservice Poland, jako firma dbająca o bezpieczeństwo swoich pracowników 27 kwietnia zorganizowała z okazji tego dnia spotkania dla swoich pracowników. Oprócz pokazów związanych czysto z bezpieczeństwem (pokaz pierwszej pomocy, używania gaśnic, prawidłowego stosowania ochronników słuchu i szelek bezpieczeństwa) jednym z punktów tych spotkań było szeroko rozumiane zdrowie, a także aktywny styl życia. O aktywnym stylu życia podczas spotkania opowiadali członkowie Stowarzyszenia Pogoria Biega, którzy z wielką chęcią dołączyli do tego projektu.

Huhtamaki Foodservice Poland jest to firma z fińskim kapitałem, która powstała w 1920 roku. Jest jedną z największych firm produkujących jednorazowe naczynia
i opakowania do żywności. Posiada 53 zakłady produkcyjne, które są zlokalizowane w 31 krajach na całym świecie. W Polsce firma Huhtamaki posiada dwa oddziały – w Czeladzi i Siemianowicach Śląskich. Zakład w Czeladzi prowadzi produkcję wyrobów z papieru (m.in. talerze, kubki), natomiast w Siemianowicach Śląskich produkowane są wyroby ze spienionego polistyrenu.

Jak już wcześniej wspomniano na to spotkanie zostało zaproszone dąbrowskie stowarzyszenie Pogoria Biega. Mimo godziny spotkania (piątek 13-15) na miejscu stawiło się trzech „Pogorian”. Adam, Norbert i Kuba (pracownik Huhtamaki) opowiadali o działalności stowarzyszenia, a także zachęcali pracowników firmy do aktywnego trybu życia. Przekazywali informację na temat ciekawych inicjatyw stowarzyszenia, jego działalności, a także zapraszali na cotygodniowe spotkania. Również dawali cenne wskazówki w jaki sposób zacząć przygodę z bieganiem, a także jak dobrze dobrać odpowiedni sprzęt do biegania. Pogadanki te cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem ze strony słuchaczy. Nie brakowało pytań z tłumu, na które „Pogorianie” starali się rzeczowo odpowiadać. Na sam koniec spotkania z rąk Dyrektora Zakładu odebrali podziękowania, a także mały gadżet w postaci pendriva. Adam dodatkowo skorzystał, ponieważ udał się na wycieczkę po zakładzie i mógł z bliska poznać proces produkcji m.in. kubków, których używa się do picia kawy.

Wracając do naszych domów mieliśmy nadzieję, że kilka z osób zostało przez nas „zarażone” i przez to wzięło rolki, rower lub buty by przynajmniej przez 30 minut pobyć na świeżym powietrzu. Dzięki takim inicjatywom możemy przekazać naszą wiedzę innym i spowodować, że cześć naszego społeczeństwa z każdym dniem będzie zdrowsza i będzie żyła w zgodzie z ruchem i aktywnością fizyczną. Oczywiście także w zgodnie z naszym hasłem „zużywaj się nie rdzewiej”!!! Na sam koniec chcielibyśmy serdecznie podziękować firmie Huhtamaki Foodservice Poland za zaproszenie i życzliwą atmosferę. To cieszy, gdy osoby zarządzające firmą promują wśród swoich pracowników zdrowy tryb życia.

comments